Kakšno mora biti razkužilo za roke, da je varno?

23.04.2020
Razkužilo za roke - zdravstvo

Še pred nekaj meseci marsikdo ni podrobneje poznal razkužil in tega, za kaj se  uporabljajo, danes pa je zagotovo vsak seznanjen vsaj s pojmom razkužilo za roke in tem, kaj je njegov namen. Toda ali znamo v nenadni poplavi izdelkov prepoznati kakovostno in učinkovito razkužilo za roke?

 

Kako se torej lahko prepričate, da izdelek zares učinkovito uničuje mikroorganizme in je hkrati varen?

Pri izboru razkužila je pomembno upoštevati, da le-to zares učinkovito uniči mikroorganizme in je hkrati varno za kožo uporabnika. V času epidemije COVID-19 Nacionalni inštitut za javno zdravje za učinkovito razkuževanje priporoča vsaj 60 % vsebnost alkohola (povezava na vir: NIJZ, Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2).

V zdravstvu je varno razkužilo pogoj za uporabo, saj mora razkužilo poleg svoje osnovne naloge učinkovitega delovanja na najširši spekter mikroorganizmov zadostiti tudi vsem zahtevam za zdravstveno ustreznost izdelka ob pogosti uporabi. Za izdelke, ki izpolnjujejo  vse te zahteve, so potrebna leta razvoja, njihova vrhunska sestava pa je prestala  teste učinkovitosti v akreditiranih laboratorijih in ima ustrezne  rezultate tudi v kliničnih dermatoloških testih. Slednji zagotavljajo, da izdelek ni le učinkovit, temveč je tudi prijazen do kože na rokah.

 

Stopnjo varnosti izdelka lahko razberemo na zadnji strani etikete


1 Testi učinkovitosti skladno z evropskimi EN standardi

Izdelek svojo učinkovitost izkazuje z uspešno opravljenimi testi delovanja na mikroorganizme po evropskih EN standardih, ki so izvedeni v akreditiranih evropskih laboratorijih. To pomeni, da so rezultati testiranj takega laboratorija podvrženi preverjanju neodvisnega nadzornega organa ali da postopke izvaja v popolni skladnosti s posameznim standardom. Na ta način testiran izdelek zadošča določeni ravni kakovosti, varnosti in zanesljivosti.

Že na prvi pogled lahko razberemo ustreznost in učinkovitost izdelka glede na število navedenih EN standardov. Več kot jih ima, na več mikroorganizmov je izdelek uspešno prestal test učinkovitosti.  Ob natančnejšem pregledu sta na takšnem izdelku navedena vsaj standard EN 1500 za Higiensko razkuževanje rok in EN 12791 za Kirurško razkuževanje rok. S povečanjem odpornosti nekaterih mikroorganizmov na sodobne antibiotike uporabniki v zdravstvu pričakujejo v  veliko večji meri učinkovitost delovanja razkužil za roke.

Razkužilo za roke Dezikim Derm

Razvoj učinkovitega in varnega razkužila poteka v več fazah. Izdelek je potrebno testirati po  EN standardih na klinično pomembne ali pa »trdovratne« mikroorganizme. Izdelki Dezikim Derm so uspešno prestali testiranje na skupino adenovirusov  kar pomeni, da razkužilo na koronaviruse  deluje še bolj učinkovito.

Razkužilo za roke Dezikim - EN standardi

Popoln rezultat, to je uničenje vseh adenovirusov  (99,9999 %), doseže že v 60 sekundah. Najučinkovitejša razkužila imajo uspešno opravljene  teste učinkovitosti  celo v umazanih pogojih, kar najbolj simulira realno stanje.

 

2 Prijaznost izdelka do kože rok

Skladno z zdravstvenimi smernicami se sredstva na osnovi alkohola priporočajo za razkuževanje rok in površin. Zakaj potem na trgu opažamo alkoholno razkužilo za roke in alkoholno razkužilo za površine? Je med njima sploh kakšna razlika?

 

Razkužilo za roke - dermatološko testirano

Seveda! Razkužilo za roke  vsebuje negovalna sredstva. Zakaj je to pomembno? Kljub temu, da je alkohol s strani svetovne zdravstvene organizacije (WHO) izmed vseh biocidnih učinkovin prepoznan kot najbolj učinkovito in neškodljivo sredstvo za kožo na rokah, lahko ob pogosti in daljši uporabi nekoliko izsuši kožo (povezava na vir: WHO, WHO guidelines on hand hygiene in health care). Kakovostna razkužila zato vsebujejo negovalna sredstva (D-pantenol, Vitamin-E, glicerin), ki preprečujejo« učinek izsušitve in kožo navlažijo in ji povrnejo mehkobo.  Kakovostno in koži prijazno razkužilo ima poleg testov učinkovitosti opravljene tudi dermatološke teste, ki zagotavljajo prijaznost izdelka do kože rok  in s tem varnost uporabnikov.
 

Pravi izbor za vas

Izdelki Dezikim Derm so varna razkužila, saj so uspešno prestala zahtevne klinične teste in so dokazano prijazna do kože uporabnikov.

Izdelki Dezikim Derm so varna razkužila, saj so uspešno prestala zahtevna testiranja učinkovitosti delovanja na številne mikroorganizme, med katerimi so tudi virusi.

 

Kje lahko kupite izdelke Dezikim Derm?

Izdelki Dezikim Derm so na voljo v NAŠI PRODAJALNI.

Izdelki Dezikim Derm so na voljo tudi:

  • v dobro založenih lekarnah,
  • v trgovinah Mercator,
  • na bencinskih servisih Petrol in OMV,
  • v trgovinah Bauhaus,
  • ter pri drugih bolje založenih trgovcih.

 

 

PREBERITE TUDI:

Higiena in dezinfekcija rok je preventiva pred okužbo s koronavirusom in gripo

Celovita ponudba za dezinfekcijo rok in stojala za razkužila

 

SPREMLJAJTE NAS NA:

FACEBOOK KIMI
INSTAGRAM KIMI