Je zdravje vašega doma v dobrih rokah?

13.11.2020

Medgeneracijsko sobivanje je v Sloveniji izjemno pogosta oblika življenja. Da mladi ostanejo v istem gospodinjstvu ali v isti hiši kot starši in stari starši, danes pri nas ni nič nenavadnega. Ni enoznačnega odgovora ali je kakovost življenja zaradi tega boljša ali slabša, dejstvo pa je, da so znotraj tako organiziranih bivanjskih enot, socialni in fizični stiki med generacijami praktično neizogibni. Ti so brez pomisleka dobrodošli na povsem običajen dan, žal pa imajo v času epidemije lahko nezaželene posledice.

 

Moč, da dotik spremenimo v lep spomin in ne v okužbo, je dobesedno v naših rokah

dezinfekcija za roke

Na srečo imamo doma možnost, da se prenosljivim boleznim izognemo s karseda pogostim umivanjem rok. Kljub temu pa nam ničkolikokrat pride prav razkužilo, ki stoji na naši mizi ali komodi, omarici ali okenski polici. A vsa razkužila niso enako učinkovita, zato velja poskrbeti, da imamo pri roki takšna, ki potrjeno uničijo kar največ različnih mikroorganizmov.

Ko se odločamo, katero razkužilo za roke izbrati, moramo najprej preveriti ali so vsi testi učinkovitosti skladni z evropskimi EN standardi. Ti predstavljajo najbolj zanesljivo merilo učinkovitosti, saj razkužila podvržejo izjemno zahtevnim testom. Učinkovitost razkužila tako lahko laično razberemo že na prvi pogled: če ima na etiketi navedene EN standarde na več različnih mikroorganizmov, pomeni, da ima širši spekter delovanja.

V obdobjih povečanega tveganja za prenosljive bolezni je še posebej priporočljivo, da se odločamo za razkužila, ki so prestala testiranje po vsaj treh različnih EN standardih. Pozorni moramo biti predvsem na standard EN 1500 za Higiensko razkuževanje rok, EN 12791 za Kirurško razkuževanje rok pa izkazuje zahtevnejši nivo izdelka, saj po takšnih posegajo uporabniki v zdravstvu, ki imajo najvišja pričakovanja do razkužil, ki jih vsakodnevno uporabljajo.

 

razkužila EN standardi
Ko gre za razkužila pa ni pomembna zgolj učinkovitost temveč tudi prijaznost do uporabnika. Ob napačni izbiri razkužila, ki učinkovito odstranjuje mikroorganizme, se namreč lahko soočimo z negativnim vplivom razkužila na kožo.

Poskrbimo tudi za zdravje svojih rok

Zaradi povečane intenzivnosti izvajanja higiene rok v času epidemije, moramo poskrbeti za ohranjanje zdravja kože svojih rok. Milo si pri umivanju iz rok vedno dobro izperemo, razkužilo pa je sredstvo, ki se ne izpira. Če živimo v gospodinjstvu, v katerem živijo starejši ali mlajši člani, ki imajo načeloma bolj občutljivo kožo, je zato še toliko pomembneje, da izbiramo koži prijazna razkužila.

Uporabljajmo le najkakovostnejša razkužila, ki so dermatološko testirana. Klinični dermatološki testi namreč potrjujejo, da izdelek ugodno vpliva na kožo. Koži prijazna razkužila torej ne vsebujejo zgolj aktivne učinkovine – njihova formula je precej bolj zapletena, saj mora poskrbeti tudi za hidratacijo in nego, ki zagotavlja ohranjanje zdrave in elastične kože. Koži prijazna razkužila tako vsebujejo tudi učinkovine kot so D-pantenol, Vitamin-E in glicerin.

Eno izmed najbolj učinkovitih in hkrati koži prijaznih razkužil za katerim lahko posežete je Dezikim derm, ki izpolnjuje vrsto EN standardov in se ponaša z več kot desetletno uveljavljenostjo v zdravstvu.

Ker se okužbe najlažje širijo ravno doma, kjer se povečanemu tveganju navkljub še naprej sproščeno gibljemo in družimo v intimnem vzdušju, poskrbite, da imate pri roki učinkovito razkužilo, ki ne ogroža zdravja vaših rok. Tako bodo lahko vaše roke še naprej ostale medij za prenos sreče, bližine in topline, brez nezaželenih posledic.

 

Zdravje vašega doma lahko varno vzamete v svoje roke z razkužili Dezikim derm, ki so na voljo: