Frika fest, kmečki praznik Tolmin

12.11.2019

Dva tradicionalna praznika v Tolminu, Kmečki praznik in Praznik frike sta se letos povezala v dvodnevni dogodek pod skupnim imenom Frika fest, Kmečki praznik Tolmin 2019, ki je potekal 11. in 12. oktobra v starem mestnem jedru.

Na ta vikend so se letos simbolično vrnili pastirji z visokogorskih pašnikov, kjer so v majhnih skupnostih na planinah vse poletje sirili mleko, medtem ko je živina na prostem zobala najboljše rastje med Alpami in Mediteranom. Na dvodnevnem dogodku je bilo mogoče okusiti edinstvene sire Doline Soče na čelu s Tolmincem, ki je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi avtohtonimi siri. Na ulicah in glavnem trgu je dišalo kot na planinah – po kravah, siru, drugih dobrotah in seveda friki.

Frika – kraljica tolminske mize je tradicionalna pastirska jed. Prvi recepti sirne jedi izhajajo že iz leta 1450. Najbolj znana je t’minska frika (iz Tolmina) iz sira in krompirja. Poznavalci pravijo, da je za okus nujna velika ponev, namazana z mastjo ali zaseko. Narezan krompir je treba hrustljavo zapeči z naribanim tolminskim sirom. Po želji se dodajo žvrkljana jajca ter ščepec soli in popra.

Dogodka so se udeležili tudi naši svetovalci s področja farmskega in živilskega programa in na razstavnem prostoru Kmetijske zadruge Tolmin predstavili Calgonit program vzdrževanja higiene pri molži in pridelavi mleka ter naše nove dosežke na področju izdelkov, s poudarkom, da smo podjetje KIMI edini slovenski proizvajalec čistil za profesionalne uporabnike.

Bergant Mateja, svetovalka za higieno  – Calgonit farmski in živilski program